Zamknij

Pomysł na obiad z makaronem? Nic trudnego!

12:56, 24.03.2021 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 12:56, 24.03.2021

Makaron to jeden z podstawowych składników, jakich używamy do gotowania obiadu. Mimo że kojarzony jest raczej z półwyspem Apenińskim i słoneczną Italią niż z Polską, również w naszym kraju cieszy się ogromną popularnością. Sprawdź, co możesz przyrządzić z wykorzystaniem makaronu?

Dużym atutem makaronów jest ich uniwersalność. Można je dodawać do sosów, zapiekanek, zup i wielu innych dań. Do wyboru mamy makarony w różnych kształtach, produkowane z kilku rodzajów zbóż. Sprawdźmy, co dobrego możemy ugotować z wykorzystaniem makaronu.

Za co kochamy makaron?

Szybki w przyrządzeniu i uniwersalny w przepisach kucharskich - makaron to bardzo praktyczny składnik do przygotowania obiadu lub kolacji. W przeciwieństwie do charakterystycznych dla naszego kraju ziemniaków, makaronu nie trzeba obierać, a także  szybciej się gotuje. 12 minut to najdłuższy czas, jaki trzeba odczekać, aż makaron będzie co najmniej al dente. Jednak praktyczny wymiar przygotowania dań z makaronem to nie wszystko. Najważniejsze składniki odżywcze, jakie zawiera w sobie makaron to skrobia, czyli węglowodany. Z węglowodanów złożonych pozyskujemy glukozę, czyli cukier, który stanowi paliwo dla naszej energii każdego dnia. Węglowodany złożone pomagają również prawidłowo funkcjonować naszym mięśniom oraz mózgowi. Według zaleceń dietetyków, węglowodany powinny pokrywać około 60% dziennego zapotrzebowania na energię, zatem wiemy już jak ważnym składnikiem diety powinny być makarony. W Polsce jednak wciąż dopiero rozpowszechnia się kultura jedzenia makaronu. Według statystyk przeciętny Włoch zjada rocznie około 30 kg makaronów pod wieloma postaciami, podczas gdy Polacy konsumują zaledwie 3 kg rocznie i to najczęściej jako dodatek do zupy.

Jakie mięso pasuje do makaronu?

Nasi rodacy mają również w zwyczaju jeść stosunkowo dużo mięsa. Przez lata utarło się, że kotlety schabowe i inne mięsiwa najlepiej jada się z ziemniakami. Tymczasem makaron to również idealny partner do dań z mięsem. Pierwszym przykładem może być drób. Pierś kurczaka w kawałkach to idealne uzupełnienie makaronu z sosem. Doskonale komponuje się zarówno z sosem śmietanowo-koperkowym, jak i z sosem grzybowym. Wytrawnym koneserom grzybów polecamy makaron z kurczakiem i kurkami, a początkującym makaron z sosem śmietanowo-pieczarkowym.

Szukając mięs, które pasują do potraw z makaronem, nie można zapomnieć o mięsie mielonym. Tutaj możemy przyrządzić dania zarówno z wieprzowiny, jak i wołowiny, a na delikatniejsze żołądki świetnie sprawdzi się mięso mielone drobiowe. Wymieniając dania z mięsem mielony, nie można zacząć od innej potrawy niż pulpeciki z makaronem. Również spaghetti po bolońsku może być podawane z kawałkami mięsa mielonego. Zarówno wieprzowina, jak i wołowina są składnikami tradycyjnej lasagne, czyli zapiekanki przekładanej specjalnymi plastrami makaronu.

Wreszcie warto wspomnieć o delikatniejszych akcentach mięsnych w daniach z makaronem. Idealnym przykładem będzie tu spaghetti carbonara z kawałkami boczku oraz makaron penne z groszkiem i szynką.

Makaronowa dowolność

Jednym z największych atutów przepisów na dania z makaronem jest możliwość łączenia receptur. Możemy np. podać makaron z sosem śmietanowo-koperkowym z pulpetami lub połączyć makaron z bobem i kiełbasą. Możliwości jest bardzo wiele, a jedyne co nas ogranicza to własna pomysłowość oraz osobiste gusta. Ponadto przygotowanie pesto czy spaghetti jest bardzo szybkie i nierzadko może uratować nasz obiad kiedy nie mamy czasu na gotowanie. Życzymy więc udanych kulinarnych eksperymentów i smacznego!

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%