Zamknij

Sałatki. Tak często pomijane, a tak ważne dla naszego zdrowia

16:42, 30.07.2019 M.P. Aktualizacja: 16:43, 30.07.2019
Skomentuj

 

Nieprawidłowe bilansowanie diety to jeden z głównych błędów jaki w naszym kraju popełniamy. Wedle wszelkich badań, zdecydowanie brakuje w niej warzyw i owoców. Problemów w tym zakresie jest oczywiście więcej – np. nieregularność, nieodpowiedni rozkład w ciągu dnia, czy zbyt późne jedzenie obfitego posiłku głównego – ten jednak należy z pewnością do kluczowych. Trudno wszak oczekiwać prawidłowego funkcjonowania organizmu, jeśli nie będziemy mu dostarczali odpowiedniej ilości wszystkich składników odżywczych. A pod tym względem surowe warzywa i owoce nie mają sobie równych.

Nie przesadzaj w żadną ze stron

Oczywiście nie jest tak, że sałatki goszczą na naszych stołach bardzo rzadko. Jedni sięgają po nie bardzo chętnie w ramach będącego obiektem pewnej mody zdrowego stylu życia, inni zaś realizujące pewne kuchenne tradycje i przyzwyczajenia. Jedni i drudzy popełniają niekiedy błędy.

Jednym z zagadnień, któremu warto poświęcić nieco miejsca, jest tłuszcz. Niekiedy jest go zdecydowanie za dużo – najlepszym przykładem jest oczywiście nieśmiertelna sałatka warzywna z majonezem, bez której w wielu domach nie obędą się żadne święta. Bądźmy więc ostrożni z jego ilością. Właściwym postępowaniem nie jest jednak także całkowita rezygnacja z tłustych dodatków, jaka miewa miejsce w pogoni za minimalną kalorycznością. Od dawna nie jest przecież tajemnicą, że są one konieczne do tego, byśmy mogli skutecznie przyswajać wiele ze znajdujących się w warzywach i owocach witamin.

Innym problemem bywa monotonia. Podczas gdy sklepowe półki i stragany dostawców na targowiskach uginają się od najrozmaitszych propozycji, zwłaszcza latem, nierzadko tkwimy przy raz wypróbowanych przepisach. Tymczasem zawartość poszczególnych substancji w rozmaitych darach natury jest bardzo różna. Korzystajmy więc z jak największej ich ilości.

Oczywiście tworząc zupełnie nowe kompozycje należy ostrożnie łączyć ich składniki. Dobrze znanym przykładem może być choćby zielony ogórek, który poprzez zawartą w nim askorbinazę niszczy witaminę C. Wystarczy jednak sięgnąć po kiszone i problem znika!

Nie musisz nudzić się przy stole

Umiejętne korzystanie z tego, co daje nam natura i odpowiednia doza kreatywności mogą sprawić, że każda kolejna sałatka stanie się nowym odkryciem. Nie należy zapominać o dodatkach, które podkreślą jej smak – przy ich pomocy będziemy na nowo odrywać, wydawałoby się, dobrze nam już znane propozycje. Zwykły czosnek czy sok z cytryny sprawią, że cała kompozycja nabierze wyrazistości. Ogromną rolę pełni także sos do sałatki, sam w sobie będący wielkim polem do popisu dla doświadczonych szefów kuchni, o czym można przekonać się np. korzystając z oferty sklepu Deli-Guru.

O korzyściach z regularnego spożywania tego typu dań mówić można długo. To nie tylko sposób na dostarczanie własnemu organizmowi wszystkich potrzebnych mu do prawidłowego funkcjonowania substancji. To także poprawa metabolizmu i perystaltyki jelit, a także możliwość spożywania dań sycących, ale nieprzesadnie kalorycznych. Jakby tego było mało, ich przygotowywanie jest wyjątkowo proste.

 

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%