Nie przesadzaj w żadną ze stron
Oczywiście nie jest tak, że sałatki goszczą na naszych stołach bardzo rzadko. Jedni sięgają po nie bardzo chętnie w ramach będącego obiektem pewnej mody zdrowego stylu życia, inni zaś realizujące pewne kuchenne tradycje i przyzwyczajenia. Jedni i drudzy popełniają niekiedy błędy.
Jednym z zagadnień, któremu warto poświęcić nieco miejsca, jest tłuszcz. Niekiedy jest go zdecydowanie za dużo – najlepszym przykładem jest oczywiście nieśmiertelna sałatka warzywna z majonezem, bez której w wielu domach nie obędą się żadne święta. Bądźmy więc ostrożni z jego ilością. Właściwym postępowaniem nie jest jednak także całkowita rezygnacja z tłustych dodatków, jaka miewa miejsce w pogoni za minimalną kalorycznością. Od dawna nie jest przecież tajemnicą, że są one konieczne do tego, byśmy mogli skutecznie przyswajać wiele ze znajdujących się w warzywach i owocach witamin.
Innym problemem bywa monotonia. Podczas gdy sklepowe półki i stragany dostawców na targowiskach uginają się od najrozmaitszych propozycji, zwłaszcza latem, nierzadko tkwimy przy raz wypróbowanych przepisach. Tymczasem zawartość poszczególnych substancji w rozmaitych darach natury jest bardzo różna. Korzystajmy więc z jak największej ich ilości.
Oczywiście tworząc zupełnie nowe kompozycje należy ostrożnie łączyć ich składniki. Dobrze znanym przykładem może być choćby zielony ogórek, który poprzez zawartą w nim askorbinazę niszczy witaminę C. Wystarczy jednak sięgnąć po kiszone i problem znika!
Nie musisz nudzić się przy stole
Umiejętne korzystanie z tego, co daje nam natura i odpowiednia doza kreatywności mogą sprawić, że każda kolejna sałatka stanie się nowym odkryciem. Nie należy zapominać o dodatkach, które podkreślą jej smak – przy ich pomocy będziemy na nowo odrywać, wydawałoby się, dobrze nam już znane propozycje. Zwykły czosnek czy sok z cytryny sprawią, że cała kompozycja nabierze wyrazistości. Ogromną rolę pełni także sos do sałatki, sam w sobie będący wielkim polem do popisu dla doświadczonych szefów kuchni, o czym można przekonać się np. korzystając z oferty sklepu Deli-Guru.
O korzyściach z regularnego spożywania tego typu dań mówić można długo. To nie tylko sposób na dostarczanie własnemu organizmowi wszystkich potrzebnych mu do prawidłowego funkcjonowania substancji. To także poprawa metabolizmu i perystaltyki jelit, a także możliwość spożywania dań sycących, ale nieprzesadnie kalorycznych. Jakby tego było mało, ich przygotowywanie jest wyjątkowo proste.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz