– Produkty, które reprezentują województwo na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych to część bogatego i wciąż żywego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza. To kuchnia naszych mam i babć, to smaki, które pamięta się całe życie. Wiele z nich możemy przygotować we własnym domu – mówi marszałek Piotr Całbecki.
Poniżej specjalność Pani Anny.
Kujawiok to ciasto drożdżowe o charakterystycznym dla babek kształcie, posypane cukrem
pudrem lub polane białym lukrem.
Składniki:
• cukier
• sól
• rodzynki,
• zapach (aromat waniliowy)
• drożdże
• mąka pszenna – ziarno z własnego gospodarstwa, zmielone w młynie w Krzywosądzy
• masło – ręcznie zrobione z mleka krowiego
• mleko – podgrzane, surowe
• jajka kurze
• cukier puder
• przegotowana, ostudzona woda
Wykonanie:
Zarobić rozczyn drożdżowy: 10 dag drożdży rozrobić z 1 łyżką cukru, ½ łyżki mąki oraz 1 łyżką surowego, podgrzanego mleka. Wymieszać, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
W czasie wyrastania rozczynu utrzeć 7-8 żółtek oraz całe jajko ze szczyptą soli, resztą cukru (ok. ½ szklanki – bez 1 łyżki) i zapachem. Do utartej masy z jaj dodać resztę mąki przesianej przez sito (1 kg bez 1/2 łyżki) oraz resztę mleka (½ l bez 1 łyżki). Na końcu dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy, który podwoił swoją objętość. Wszystko przemieszać drewnianą kopystką i zostawić w makutrze do wyrośnięcia. Przykryć ciasto ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dodać stopione w garnuszku na wolnym ogniu masło (2 dobre łyżki) oraz rodzynki. Ciasto ponownie przerobić drewnianą kopystką. Przerobione ciasto wkładamy do wysmarowanej tłuszczem (np. masłem) formy. Formę wypełniamy ciastem do połowy. Forma z kamionki o specyficznym, stożkowym, zwężającym się ku górze kształcie, karbowana. Karbowanie nie sięga do końca formy, brzeg formy prosty (po upieczeniu tworzy tzw. czepiec). Ciasto w formie ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Kiedy ciasto w formie podwoi swoja objętość-forma będzie pełna-wstawiamy do nagrzanego do 180º C piekarnika. Piec ok. 45 minut. Sprawdzać drewnianym patyczkiem czy ciasto w środku nie jest surowe-nakłuwać ciasto w formie i sprawdzać czy nie zostaje na patyczku. Po upieczeniu odwracamy formę z babą do góry dnem i wykładamy babę na płaski talerz.
Babę po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy lukrem z cukru pudru i odrobiny przegotowanej wody.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz