Zamknij

SERWITT z Piotrkowa Kujawskiego nowym członkiem sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza

11:45, 22.11.2018 Aktualizacja: 11:45, 22.11.2018
Skomentuj

 

Regionalna sieć Dziedzictwa Kulinarne Kujawy i Pomorze, będącą częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, powiększyła się o pięć kolejnych podmiotów. W "Pałacu Romantycznym" w Turznie odbyło się uroczyste wręczenie certyfikatów nowym członkom.

Województwo Kujawsko-Pomorskie jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego od stycznia 2012 roku. Główna idea Sieci to stymulowanie rozwoju turystyki i lokalnej przedsiębiorczości poprzez promocję produktów żywnościowych, wytwarzanych z regionalnych surowców rolnych.

- Kujawy i Pomorze to bogactwo przednich, wytworzonych z troską o jakość produktów spożywczych. Lista naszych wyrobów tradycyjnych jest długa, nie brakuje też wytwórców pielęgnujących kulinarną tradycję regionu, którzy z sukcesem promują kujawsko-pomorskie smaki – mówi marszałek Piotr Całbecki.

Członkami regionalnej sieci są małe i średnie firmy branży rolno-spożywczej – producenci i dystrybutorzy żywności, w tym gospodarstwa rolne, gospodarstwa agroturystyczne, przedsiębiorstwa rybackie, restauracje i punkty gastronomiczne oraz sprzedawcy hurtowi i detaliczni. We współpracy z samorządem województwa kujawsko-pomorskiego promują oni kulinarne tradycje regionu, a konsumenci zyskują gwarancję jakości i pochodzenia produktu.

Samorząd Województwa wspiera członków sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze poprzez organizację działań promocyjnych. Dzięki temu zyskują dodatkowe okazje do promocji swoich produktów, poprzez wspólny udział w targach, wystawach i wielu imprezach promujących dobrą żywność z regionu. Firmy zrzeszone w ramach sieci regionalnej mają możliwość zamieszczenia informacji o własnej działalności i ofercie na międzynarodowej stronie internetowej Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, a także informacji w materiałach promocyjnych oraz korzystania z logo sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze na potrzeby prowadzenia własnych działań promocyjnych.

Nowi członkowie sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze:

·         EKOPOWSINOGI, Joanna Ekowska, Toruń,

·         PROCO POLSKA Sp. z o.o. Sp. K, Osielsko (powiat bydgoski),

·         SERWITT Anna i Jan Witt, Piotrków Kujawski (powiat radziejowski),

·         FOLWARK „MAT-ERA” Ewa Matera, Wielgie (powiat lipnowski),

·         BAR EWA, Ewa Kufel, Szumiąca (powiat tucholski).

(T.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%